Meerderheid woningen in grote steden te huur

13 december 2016
_

DEN HAAG - Een meerderheid van de woningen in de vier grote steden zijn huurwoningen. Woningcorporaties hebben daar relatief veel panden en ook de overige verhuurders zijn relatief oververtegenwoordigd. Het aandeel koopwoningen ligt in de vier grote steden veel lager dan het landelijk gemiddelde van 56 procent.

In Amsterdam bestaat bijvoorbeeld slechts 29 procent van de woningvoorraad uit koopwoningen, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Landelijk is een op de acht woningen in het bezit van bedrijven, particulieren en institutionele beleggers die de panden verhuren. In Amsterdam ligt dat meer dan twee keer zo hoog. In Den Haag en Utrecht is meer dan een vijfde van het totaal aantal woningen in handen van die groep. Utrecht kent procentueel gezien de meeste koopwoningen van de grote vier: 44,6 procent. In Den Haag is dat 42,4 procent.

Het aantal corporatiewoningen is in 2014-2015 met 9000 gedaald. In Rotterdam en Amsterdam is respectievelijk 44,6 en 43,4 procent van de woningen evenwel nog in handen van de corporaties. Van de bijna 7,6 miljoen woningen in heel Nederland is circa 29 procent in bezit van corporaties.

Meer weten?

Erwin Mulder beantwoordt graag uw vragen!

Bel Erwin Mulder op +31 (0)6 114 795 55 of vul het formulier in, dan belt hij u.

Alle velden zijn verplicht