De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft een nieuw model voor de huurovereenkomst van Woonruimte vastgesteld. Dit nieuwe ROZ-model is hier beschikbaar
De Juridische Commissie Huurzaken van de ROZ heeft deze herziening, die mede nodig was vanwege de Wet doorstroming huurmarkt 2015, tot stand gebracht. Het nieuwe ROZ-model is transparant, geeft partijen duidelijke keuzemogelijkheden en is toegesneden op de huidige verhuurmarkt.
Nieuwe mogelijkheden
Het nieuwe model voorziet onder meer in de mogelijkheid om te verhuren aan bepaalde doelgroepen, zoals studenten, promovendi en jongeren onder 28 jaar. Hierdoor is het mogelijk om woonruimte bestemd te houden voor personen die behoren tot de in de huurovereenkomst genoemde doelgroep.
Ook voorziet het nieuwe model in de, op basis van de Wet doorstroming huurmarkt 2015, verruimde mogelijkheid om huurcontracten aan te gaan voor een bepaalde periode van maximaal 2 jaar (ingeval van zelfstandige woonruimte) en voor een bepaalde periode van maximaal 5 jaar (voor onzelfstandige woonruimte). Deze huurovereenkomsten eindigen als de verhuurder dit vóór het verstrijken van die duur schriftelijk aan de huurder meedeelt.
Vier keuzes
In het nieuwe model worden aan verhuurder en huurder vier keuzes geboden ten aanzien van de termijn waarvoor de huurovereenkomst wordt aangegaan. De huurovereenkomst kan worden aangegaan voor onbepaalde tijd; voor onbepaalde tijd met een minimumperiode van één jaar; voor genoemde bepaalde tijd van maximaal 2 respectievelijk 5 jaar, dan wel voor de bepaalde tijd langer dan 2 respectievelijk 5 jaar.
De mogelijkheid van verhuur voor onbepaalde tijd met een minimumperiode van 1 jaar is in het nieuwe model gehandhaafd. Deze minimumduur van 1 jaar is de gangbare praktijk en voor verhuurders van groot belang om een te snel wisselend huurdersbestand tegen te gaan. Aangezien de minister, in zijn beantwoording van Kamervragen, duidelijk heeft aangegeven dat hij de bestaande verhuurpraktijk niet heeft willen wijzigen, is deze mogelijkheid als één van de opties opgenomen.
Aanpak van overlast
Nieuw in het model is dat de aanpak van overlast door de verhuurder meer ‘handen en voeten’ heeft gekregen. Zo is in het nieuwe model expliciet bepaald dat AirBnB niet is toegestaan zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder. Uiteraard is ook hennepteelt en daarmee samenhangende activiteiten nu expliciet in het model verboden. De huurder moet er daarnaast onder meer voor zorgen dat er geen overlast van dieren wordt veroorzaakt.
Het boetebeding heeft een plek gevonden in de huurovereenkomst zelf en de formulering van het boetebeding is zorgvuldig gekozen, teneinde in lijn te zijn met Europese jurisprudentie.